31 Aralık 2012 Pazartesi

İnşaat ( Yapı ) Ruhsatı Nasıl Alınır

Daha önceki yazılarım da , Tapu işlemleri müracaat ve takip konularını , İmar durumunun çıkartılması ve Kazı izni alma ile ilgili işlem aşamalarını sizlere pratik olarak anlatmıştım . Şimdi İnşaat  ( Yapı ) Ruhsatı alma aşamaları ile ilgili adımları sizlere yine pratik olarak ifade etmeye çalışacağım.

İlk aşama olarak , Tapunun bağlı bulunduğu Belediyenin İmar Müdürlüğüne hitaben dilekçe yazılır.


ÖRNEK DİLEKÇE
                                                                                            
...../...../2013
..................... BELEDİYESİ BAŞKANLIĞI İMAR MÜDÜRLÜĞÜNE
                                                                                                                            / İL ADI

                   Mülkiyeti ............... adına kayıtlı , ............... İli..............İlçesi.............. mahallesinde mevcut ..... , Ada .....  Parseldeki taşınmazın inşaat ruhsatının çıkartılarak tarafımıza verilmesini bilgilerinize arz ederiz.                                                                                                               
                                                                                                      Kaşe / İmza

Bu dilekçe'yi içeriye verdikten sonra , İmar Müdürlüğü sizden birtakım evrak ve belgeleri tamamlamanızı isteyecek ve size bu yönde bir kontrol / eksikler listesi verecektir.
  • İnşaat Projeleri :İmar Müdürlüğüne tüm projeleri eksiksiz şekilde teslim etmeniz gerekmektedir. ( Mimari Proje, Statik ve Elektrik Projeleri, Vaziyet Planı v.s. ilgili tüm projeler )  Mimarınız tarafından hazırlanarak , Mimarlar Odasından onaylı olarak İmar Müdürlüğü’ne teslim edilir.
  • Harita Tus Dosyası :Harita mühendisiniz tarafından hazırlandıktan sonra , oda onaylı olarak  İmar Müdürlüğü’ne teslim edilir.
  • Jeoloji Raporu ( Zemin Etüdü ) :Jeoloji mühendisiniz tarafından hazırlandıktan sonra , oda onaylı olarak İmar Müdürlüğü’ne teslim edilir.
  • Yapı Denetim Taahhütnamesi :Denetime tabi   Yapı Denetim departmanından alınarak , İmar Müdürlüğü’ne teslim edilir. Bunun içinde yapınızın denetimlerini yapan Mimar, İnşaat Mühendisi, Elektrik Mühendisi, Makine Mühendisi ve diğer Mühendislere ait imza ve Taahhütnameler vardır.
  • Şantiye Şefi Taahhütnamesi :Şantiyenizde görevli olan ve şantiye şefi sıfatı ile tanınan İnşaat Mühendisidir. Noter onaylı Taahhütname, İnşaat Mühendisleri Oda kayıt belgesi, noter tasdikli diploma sureti ve ikamegah belgesi İmar Müdürlüğü’ne teslim edilir.
  • Müteahhitlik Taahhütnamesi : Noterden alınarak, İmar Müdürlüğü’ne teslim edilir.
  • Su ve Kanalizasyon Alt Yapı ve Durumu :İmar Müdürlüğü tarafından Su ve Kanalizasyon Müdürlüğüne yazılı olarak altyapı ve durum istemi gönderilir. İçme Suyu ve Kanalizasyon departmanları farklıdır. Raporları hazırlamak için Projenizi ve Aplikasyon durumunu inceleyerek fiziki yer tespiti yaparlar.
  • Sığınak Raporu :İmar Müdürlüğü tarafından Kaymakamlık ve Bayındırlık Müdürlüğü’ne resmi yazı gönderilir. İlk müracaat bağlı bulunduğunuz Kaymakamlığa sığınak raporunu gösteren proje ile yapılır , Kaymakamlık Proje tespiti yaptıktan sonra sizi Bayındırlık Müdürlüğü’ne sevk eder , Bayındırlık Müdürlüğü projedeki sığınak raporunu onayladıktan sonra sizi tekrar Kaymakamlığa sevk eder ve Kaymakamlık yazılı olarak İmar Müdürlüğü’ne ilgili yazının cevabını gönderir.
  • İnşaat Adres Tespiti : Büyükşehir Belediyesinin adres tespit servislerinden alınır. Projeniz incelenir ve resmi adresiniz çıkartılarak yazılı olarak size teslim edilir. Ancak burada belli bir harç ödemeniz gerecektir. Harç bedeli ise projenizdeki blok ve daire sayısına göre belirlenir.
  • Tapu Kaydı :Bağlı bulunduğunuz Tapu Müdürlüğünden alınır. ( Tapu kaydında cinsi ve şerh durumları kontrol edilir )
  • Hazır Beton Sözleşmesi : İnşaat'a beton tedarik eden firma ile yapmış olduğunuz sözleşmedir.
  • Şirket Resmi Evrakları : İmza Sirküleri, Oda kayıt Belgesi, Faaliyet Belgesi, Müteahhit İkametgah Adresi v.s. ilgili şirket evrakları İmar Müdürlüğü’ne eksiksiz şekilde teslim edilir.
  • İnşaat Ruhsatı Harç Bedeli :İnşaat Ruhsatı Harcı , İmar Müdürlüğü’nün kesmiş olduğu taahhuk fişi ile Belediye veznelerinde yatırılır.
Bu aşamaları bitirdikten sonra , İnşaat Ruhsatınızı İmar Müdürlüğü’nden teslim alabilirsiniz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder