31 Aralık 2012 Pazartesi

Kat İrtifakı ve Bağımsız Bölümlere ait Tapuların Çıkartılması


Daha önceki yazılarım da;  Tapu işlemleri , imar durumu , kazı izni ve inşaat ruhsatı alımı ile ilgili aşamaları pratik olarak anlatmıştım. Şimdi Kat İrtifakı kurarak , bağımsız bölümlere ait  tapular nasıl çıkartılır konusuna değineceğiz.   

İnşaat Ruhsatını aldıktan sonra , bağlı bulunduğunuz Belediye'nin İMAR MÜDÜRLÜĞÜ'ne kat irtifakı kurulması ile ilgili dilekçe yazmak. Bu aşamadan sonra , İMAR MÜDÜRLÜĞÜ size projelerinizi verecek ve kat irtifakı kurulduğunu gösteren onaylı projenin hazırlanarak TAPU DAİRESİ'ne verilmesini isteyecektir. 

Öncelikle bir yönetim planı oluşması gerekir . Yönetim planı , inşaat ruhsatına göre hazırlanır . İçeriği katları ve daireleri gösteren kapı numaralandırma sistemidir. Bu planı mimarınız hazırlar. Örnek verecek olursak , iki bloktan oluşan bir yapı düşünün ( Proje Esastır ) A ve B blok , 5 kat ve 2 daire üzeri olsun . Toplam da 20 daire olur , ancak 19 daire numaralandırılır çünkü 1 daire kapıcıya aittir . ( 2 kapıcı olursa sayı 18 daire ye düşer ) Yani A Blok 10 - B Blok 9 daire olarak numaralandırılır. ( Bloklar yer değişebilir )  


                                                  A BLOK                                          B BLOK

1. KATLAR                               2               3                                   3                4

ZEMİN KATLAR                     KAPICI           1                                   1                2

Örnekte görüldüğü gibi , kat arttıkça numaralandırmaya devam edilir. Tek rakamla başlayan katların numaraları Tek rakamlarla , Çift rakamla başlayan katların numaraları ise Çift rakamlarla devam eder.

Bu plan çıkarıldıktan sonra Proje ile birlikte Ozalitçiye gidilir. Ozalitçi bu planı projeye dahil eder ve Mimarlar odasında onaylattırıldıktan sonra , Tapu Dairesine müracaatla birlikte teslim edilir. 

Bu aşamadan sonra , her bağımsız bölümün Tapusu'nu ayrı olarak teslim alabilirsiniz .

                                                                   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder